TS Yhtymä
Kaffepaussi

Reformaation merkkivuoden pääjuhla Turussa

05.11.2017

Mitä juhlittiin/mitä tapahtui?

Reformaation merkkivuoden pääjuhla

Missä tapahtuma pidettiin?

Turun Logomossa

Kuka järjesti tilaisuuden?

Suomen evankelis-luterilainen kirkko.

Kuva: Timo Jakonen.

Mitä tilaisuudessa tapahtui? Kuka esiintyi, mitä oli ohjelmassa, kuinka paljon oli osallistujia?

Kaiken keskiössä vuosisatojen matkan oli Iso Kirja, Raamattu, joka konkreettisesti nähtiin Logomon lavalla, ja joka symboloi paitsi uskoa, myös lukutaitoa ja kirjallisuutta. Kirjailija Tytti Issakaisen käsikirjoitus ja Johanna Niemen ohjaus kuljettivat katsojat tähtitaivaan alta virsien ja yhteislaulun, toisista huolehtimisen ja maailmankansalaisuuden kautta tulevaisuuteen.

Juhlan juontajina oli Mikael Agricolan perhe. Itse Agricolaa esitti teologian tohtori Juhani Holma, joka on samaa sukua kuin Agricola. Juhlassa kuultiin ja nähtiin myös turkulaisten koululaisten teesejä, joissa heijastui suhde luontoon ja huoli maapallon tulevaisuudesta. Pääjuhla huipentui viestiin, että reformaatio jatkuu tästäkin eteenpäin.

Koko reformaatiovuoden teemana ovat olleet armo ja juuret, ja pääjuhlassa nousivat esiin myös oman kielen rikkaus ja maailman yhteinen tulevaisuus. Reformaation merkitys on yltänyt vuosisatojen aikana koulutukseen, uskon ja pelastuksen ymmärrykseen ja luomakunnasta huolehtimiseen.

Juuritarinoita juhlassa kuultiin useilta suvuilta ja perheiltä: Hannu ja Marzi Nyman, Jaakko Löytyn ja Kaija Pispan perhe ja monet muut kertoivat oman sukupolvien yli jatkuneen tarinansa.

Juhlassa kuultiin tasavallan presidentin Sauli Niinistön valtiovallan tervehdys ja arkkipiispa Kari Mäkisen puheenvuoro. Presidentti Niinistö totesi puheenvuorossaan, että Suomi on läpeensä luterilainen maa, jossa on kannettu sosiaalista vastuuta myös köyhistä ja sairaista. Merkkivuoden symboli, omenapuu, kannustaa näkemään sen, mikä ihmisissä on yhteistä ja arvokasta. Reformaatio kannustaa pyrkimään kohti yhteistä hyvää. Tavoitteena on pitää kaikista huolta.

Arkkipiispa Kari Mäkinen nosti esiin reformaation aikaansaaman oman kielen merkityksen: Jeesushan puhuu meidän kieltämme! Pelastus, luomakunta tai ihminen eivät ole kauppatavaraa, vastassamme on armollinen Jumala.

Turun valtakunnalliseen juhlaan osallistui Logomo-salin täysi eli 1700 vierasta, joista osa oli tullut kaukaakin. 150 esiintyjästä suuri osa oli lapsia ja nuoria. Musiikki soi läpi koko kaksituntisen juhlan aina Mikavelin räpistä virsiin ja Jaakko Löytyn ja Pekka Simojoen säveliin.
Turulla on ollut Suomen reformaatiokaupunkina erityinen rooli merkkivuoden vietossa. Laaja-alainen toimijaverkosto on tuottanut monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille. Merkkivuoden päätapahtumat on järjestetty Turussa.

Mikä nousi tapahtumassa puheenaiheeksi?

Tiistaina 31. lokakuuta 2017 tuli kuluneeksi tasan 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi kuuluisat teesinsä. Teesit käynnistivät kirkollista elämää, kieltä ja kansansivistystä, kulttuuria, hallintoa ja lainsäädäntöä muovanneen tapahtumasarjan, jota kutsutaan reformaatioksi tai uskonpuhdistukseksi. Sen seurauksena syntyi myös luterilainen kirkko.

 

Kemut

Kiitos viestistäsi! Toimituksemme käy lähetetyt kemut läpi viikottain ja lisää kemusi mahdollisesti sivulle.

Tapahtui virhe, olkaa hyvä ja yrittäkää myöhemmin uudestaan.

Julkaisemme tällä sivulla juttuja ja kuvia juhlista, tapahtumista, tapaamisista ja muistamisista. Jutut ovat lukijoiden itse kirjoittamia.

Voit lähettää oman juttusi oheisen lomakkeen avulla. Lomakkeen kysymykset auttavat Sinua kertomaan kemuista kaiken oleellisen.

Vastaa kysymyksiin tarkasti, napakasti ja tapahtuman luonteen mukaisesti. Liitä mukaan yksi kuva, mielellään vaakakuva.
*-merkityt kysymykset ovat pakollisia.

Lataamalla kuvan tähän vakuutat, että kuva on Sinun ottamasi ja/tai Sinulla on oikeus kuvan jakamiseen. Samalla vakuutat, että kuvassa näkyvät henkilöt ovat antaneet luvan kuvan julkaisuun.

Kaffepaussi-sivun toimitus päättää, mitkä tarinat julkaistaan verkossa ja käsittelee kirjoituksia tarpeen mukaan.

TS-Yhtymällä on oikeus käyttää Kaffepaussi-sivustolle ladattua materiaalia. Kuvia ja kirjoituksia saatetaan julkaista myös TS-Yhtymän printtilehdissä.