TS Yhtymä
Kaffepaussi

Paraisten lukioiden turvallisuuskurssi Gyltössä

15.09.2017

Mitä juhlittiin/mitä tapahtui?

Paraisten lukioiden turvallisuuskurssi Gyltössä 15.–17.9.

Missä tapahtuma pidettiin?

Gyltössä

Kuka järjesti tilaisuuden?

Pargas Reservofficerare -yhdistys

Mitä tilaisuudessa tapahtui? Kuka esiintyi, mitä oli ohjelmassa, kuinka paljon oli osallistujia?

Aikaisin perjantaiaamuna yhteensä 29 oppilasta, 16 tyttöä ja 13 poikaa, istuutui yläkoulun luentosaliin. Ensiksi saatiin elintärkeää tietoa siitä, miten käyttäydytään kouluissa ja niiden läheisyydessä kouluun/oppilaisiin kohdistuvien mahdollisten vaaratilanteiden yhteydessä.

Vastaavat opettajat antoivat tietoja ja testasivat oppilaiden osaamista.

Lounaan jälkeen siirryttiin Pansion laivastoasemalle. Kaikki vaihtoivat siviilivaatteensa sotavoimien maastokuvioituihin univormuihin ja maukkaan päivällisen jälkeen matka jatkui Gyltöhön.

Ennen iltapalaa oppilaat saivat harjoitella riviin järjestymistä ja marssimista ihan niin kuin oikeat alokkaat. Hyvin nopeasti he oppivatkin käskyt tahdissa mars, vasen-vasen, kolmijonoon järjesty, asento, ojennus, katse oikeaan päin, katseen eteenpäin jne. Tämä hiveli kyllä vanhan reservin kapteenin silmiä.

Molempina öinä nukuttiin syvällä kallion uumenissa. Ihan kaikkien puhelinoperaattoreiden kentät eivät yltäneet sinne asti. Klo 06.00 tapahtuneen aamuherätyksen, aamupesun ja maukkaan aamupalan jälkeen varsinainen, monipuolinen ohjelma pääsi alkamaan. Kurssilaiset jaettiin kolmeen ryhmään, jotta jokainen voisi paremmin osallistua eri harjoituksiin. Puettiin kuivapuvut ja hypättiin mereen verraten korkealta laiturilta, jonka jälkeen harjoiteltiin muodostelmassa muiden, mahdollisesti hätään joutuneiden, auttamista ja harjoiteltiin ryhmässä etenemistä yms.

Suunnistusta varten oli laadittu ensiluokkaiset suunnistuskartat. Osallistujia ohjeistettiin selvittämään oma sijaintinsa siten, että tarkkaillaan ympäristöä ja vertaillaan näkymiä kartan eri merkkeihin. Kompassin avulla otettiin mm. suuntimia.

Luonnossa järjestettyyn selviytymis­kurssiin sisältyi mm. syötävien kasvien tunnistamista, sääsuojan rakentamista vähillä tarvikkeilla ja selviytymistä ulkona säällä kuin säällä.

Korppoon VPK tuli Gyltöhön täysin uudella paloautollaan. Kaikki saivat vuorollaan harjoitella tulipalojen sammuttamista sammutuspeitteellä. Lisäksi näytettiin, mitä kaikkea kauheaa tapahtuu, jos virheellisesti yritetään sammuttaa öljypalo keittiössä vedellä – tuhoisa räjähdys! Kurssin johtajat näyttivät, miten voi parhaalla tavalla puolustautua yllättävissä tilanteissa.

Koska Parainen koostuu yli 80-prosenttisesti vedestä, oli paikallaan, että viimeinen harjoitus liittyi merivoimien hyvin nopeisiin Jurmo-veneisiin, joita käynnistettiin, ohjattiin, käännettiin sekä pysäytettiin täydestä vauhdista vain veneenpituutta vastaavalla matkalla.

Illalla tarjolla oli perinteinen sauna ja makkaran grillaamista. Muutaman yllättävän kommelluksen jälkeen mentiin taas kallion sisään nukkumaan sikeästi päivän kaikista uusista kokemuksista ja fyysisistä harjoituksista väsyneenä. Sunnuntain aamuherätys oli hieman myöhäisempi. Perinteisen lipunnoston ja aamupalan jälkeen harjoiteltiin jälleen ”sulkeisia”. Todettiin, että mikäli suuremman joukon on tarve edetä paikasta A paikkaan B maastossa kuin maastossa, niin kaikkien saaminen perille samaan aikaan tapahtuu helpoimmin, kun liikutaan muodostelmassa.

Maukkaan lounaan jälkeen siirryttiin jälleen Pansion laivastoasemalle. ”Rättisulkeisten” eli armeijan vaatteiden palautuksen jälkeen matka jatkui kotiin. Linja-autossa näkyi vain iloisia ilmeitä. Kurssipalaute oli kaikkinensa positiivinen. Aiemman kurssin palaute oli kurssin jälkeen itse asiassa ollut: lisää ”sulkeisia”!

Mikä nousi tapahtumassa puheenaiheeksi?

Kurssipalaute oli kaikkinensa positiivinen. Aiemman kurssin palaute oli itse asiassa: lisää ”sulkeisia”!

Kemut

Kiitos viestistäsi! Toimituksemme käy lähetetyt kemut läpi viikottain ja lisää kemusi mahdollisesti sivulle.

Tapahtui virhe, olkaa hyvä ja yrittäkää myöhemmin uudestaan.

Julkaisemme tällä sivulla juttuja ja kuvia juhlista, tapahtumista, tapaamisista ja muistamisista. Jutut ovat lukijoiden itse kirjoittamia.

Voit lähettää oman juttusi oheisen lomakkeen avulla. Lomakkeen kysymykset auttavat Sinua kertomaan kemuista kaiken oleellisen.

Vastaa kysymyksiin tarkasti, napakasti ja tapahtuman luonteen mukaisesti. Liitä mukaan yksi kuva, mielellään vaakakuva.
*-merkityt kysymykset ovat pakollisia.

Lataamalla kuvan tähän vakuutat, että kuva on Sinun ottamasi ja/tai Sinulla on oikeus kuvan jakamiseen. Samalla vakuutat, että kuvassa näkyvät henkilöt ovat antaneet luvan kuvan julkaisuun.

Kaffepaussi-sivun toimitus päättää, mitkä tarinat julkaistaan verkossa ja käsittelee kirjoituksia tarpeen mukaan.

TS-Yhtymällä on oikeus käyttää Kaffepaussi-sivustolle ladattua materiaalia. Kuvia ja kirjoituksia saatetaan julkaista myös TS-Yhtymän printtilehdissä.