TS Yhtymä
Kaffepaussi

Eläkeliiton Varsinais-Suomen puheenjohtaja osallistui kansalaiskeskusteluun Brysselissä

Mitä tapahtui?

Euroopan unioni kokee tärkeäksi myös kuunnella jäsenmaidensa kansalaisia ensi toukokuun parlamenttivaaleihin valmistautuessaan. Allekirjoittaneella oli ilo kuulua tällaiseen kuultavien ryhmään vähän ennen joulua Brysselissä Euroopan komission tiloissa. Meitä suomalaisia oli mukana 6 vähän yli 30 henkilön ryhmässä.

Muut kansalaiskeskusteluun (Citizens’ Dialogie) osallistujien maat olivat Malta, Kypros, Espanja, Irlanti, Belgia, Tanska ja Ruotsi. Lisäksi mukana oli EU:n juontajat Brysselistä merkitsemässä asioita muistiin jatkopohdiskeluja varten.

Pohdinnat tapahtuivat ryhmissä keskustellun ollessa välistä leppoista ja valistä kiivastakin. Lopuksi unkarilainen komissaari Tibor Navracsics (kuvassa vasemmalla) sai kaikkien ryhmien tulokset käyttöönsä ja kommentoi niitä. Jatkokäsittelya varten niistä tehdään aineisto Euroopan komissiolle.

Itse toin esille keskusteluissa mm. seuraavia asioita:

Euroopan Unionin tulee olla suuri suurissa asioissa ja pieni pienissä.

Pienen ja suuremmankin maan kannalta on edullista, että EU neuvottelee vapaakauppasopimukset muun maailman kanssa. Japanin kanssa EU teki Suomeakin vahvasti hyödyttävän sopimuksen juuri joulun alla. Puolustushankinnoissa, yhteisten siviiliuhkien torjunnassa ja vaikkapa lentoliikenteen järjestelyissä suuruudesta on myös selkeä etu.

Euro on myös tärkeä. On paljon asioita, joita kannattaa pohtia ja järjestää EU:n tasolla.

Pieniin asioihin puuttuminen, elleivät ne ole terveydellisyyden tms. sanelemia, aiheuttaa vain monesti turhaa byrokratiaa. Maatalouden sääntelyssä esimerkiksi jotkut asiat tuntuvat suorastaan haitallisilta. Pankkitoiminnassa tiukka valvonta ulottuu jo varsin pieniin summiin.

EU:n jäsenmaiden eläkejärjestelmien yhtenäistämistä EU:n tehtäväksi tunnustan vastustaneeni asian tultua esille Välimeren suunnalta.

Oli haastavaa ja mielenkiintoista ottaa kantaa suuren luokan asioihin englannin kielellä.

EU on suuri organisaatio. Sen päätöksenteko on joskus hidasta. Toisaalta se on myös melkoinen vakautta ja turvallisuutta luova taho tämän hetken maailmassa. Meidän täytyy muistaa, että mikään kansalaistemme tilaan vaikuttavista asioista ei ole itsestään selvää turbulentissa mailmassa.

Aika näyttää, onko vierailustamme Euroopan komissiossa hyötyä. EU-vaaleissa kannattaa äänestää joka tapauksessa!

Missä tapahtuma pidettiin?

Bryssel, Belgia

Kuka järjesti tilaisuuden?

Euroopan unioni

 

Juhani Tynjälä, Eläkeliiton Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja

 

Kemut

Kiitos viestistäsi! Toimituksemme käy lähetetyt kemut läpi viikottain ja lisää kemusi mahdollisesti sivulle.

Tapahtui virhe, olkaa hyvä ja yrittäkää myöhemmin uudestaan.

Julkaisemme tällä sivulla juttuja ja kuvia juhlista, tapahtumista, tapaamisista ja muistamisista. Jutut ovat lukijoiden itse kirjoittamia.

Voit lähettää oman juttusi oheisen lomakkeen avulla. Lomakkeen kysymykset auttavat Sinua kertomaan kemuista kaiken oleellisen.

Vastaa kysymyksiin tarkasti, napakasti ja tapahtuman luonteen mukaisesti. Liitä mukaan yksi kuva, mielellään vaakakuva.
*-merkityt kysymykset ovat pakollisia.

Lataamalla kuvan tähän vakuutat, että kuva on Sinun ottamasi ja/tai Sinulla on oikeus kuvan jakamiseen. Samalla vakuutat, että kuvassa näkyvät henkilöt ovat antaneet luvan kuvan julkaisuun.

Kaffepaussi-sivun toimitus päättää, mitkä tarinat julkaistaan verkossa ja käsittelee kirjoituksia tarpeen mukaan.

TS-Yhtymällä on oikeus käyttää Kaffepaussi-sivustolle ladattua materiaalia. Kuvia ja kirjoituksia saatetaan julkaista myös TS-Yhtymän printtilehdissä.